ICNN Dezenfeksiyon - ICNN

ICNN Dezenfeksiyon

Pandemi tüm dünyayı yeniden şekillendiriyor. İnsanlık bu güne kadar hiç karşılaşmadığı küresel bir salgınla mücadele etmek zorunda.

Bu salgın bireylerin hayatına doğrudan kast ederek binlerce insanı kapalı alanlara hapsetmiştir. Bu da kapalı alanların sürekli olarak temiz kalması ile ilgili bir problemi ortaya çıkarmaktadır. Hem kamusal alanların hem de evlerin temizliğine ek olarak; kişisel temizlik ihtiyaçları kültürümüzdeki davranış şekillerini değiştirecektir.

icleann® burada gerekli olan temizlik ihtiyaçlarının tümüne en güvenilir şekilde karşılık vermek üzere formülüze edilmiştir.

Temizlik anlayışını da sürüdürülebilir ve sürekli hale getirecek şekilde uzun ömürlü ve insan sağlığına dost ürünlerin birleşiminden elde edilmiştir.

Bu sayede Covid-19 (Corona) başta olmak üzere binlerce zararlı virus, bakteri, mikrop, küf, mantar ve alerjenlere karşı koruyucu dezenfektan özelliğine sahiptir.

Nano Teknolojik Su Bazlı Nano Gümüş Esaslı Antimikrobiyel Hijyen, “Koruyucu-Dezenfektan.

Kullanıldığı ortamın aktif kullanım özelliklerine bağlı olarak 3-6 ay arası süre ile ortamda aktif “Mikrobiyal-Viral-Bakteriyel-Küf-Mantar” patojenlerinin kontaminasyon yeteneklerini minimalize eder. Etkisini patojen ajanların hücre yapısını bozarak gerçekleştirir. Bu sayede çalışma ortamında bulunan tüm personelin, ziyaretçilerin, müşterilerin herhangi birinden kaynaklanabilecek hastalık yayılma riskini Koruyucu-Dezenfektan özelliği ile en düşük seviyeye indirir.

Uygulama şekli ile ortamda bulunan her türlü malzeme, mobilya, diğer tefrişat, elektronik malzemeler, duvarlar, tavanlar dahil olmak üzere steril hale gelir. Tüm yüzeyleri kaplayan nano gümüş parçacıklarının “Koruyucu-Dezenfektan” özelliği ile kaplanır. Ortamda patojen ajanların varlığına devam etmesini önler.

Antimikrobiyel, nano gümüş teknolojisi, koruyucu-dezenfektan, aşındırıcı-kanserojen olmayan 3-6 ay arası etkinlik süresi ile her türlü sertifikasyonu tamamlanmış, RESPONSIBLE CARE / ÜÇLÜ SORUMLULUK TAAHHÜDÜ olan tek üründür.

Bulaşıcı patojen ajanlardan kaynaklanan mesai kayıpları, iş gücü kayıpları en aza inecek. Sadece anlık temizleyicilere harcanan gereksiz masraf ve eleman israfından kutulanacaktır.

ISO 22716:2007 İlaç Etken Maddeleri (DROG), Kozmetik Üretim ve Satışı Sertifikasıyla da kendini belgelemiş üretici ve satıcıdır.

İş güvenliği kanunu ve ilgili yönetmelikler, OHSAS 18001 standartlarında çalışanlarınıza ve müşterilerinize, ziyaretçilerinize hizmet kalitesi sunmanızı sağlayacaktır. icleann® ile sağlıklı ortamlarda, sağlıkla çalışma imkânı sağlanacaktır.


icleann® KİMDEZ NEDİR?

1997 yılında ARGE Laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz Türkiye’nin ilk “Nano Teknolojik Su Bazlı Nano Gümüş esaslı Antimikrobiyel Boya” üretimine başladık.

İlerleyen zamanda, gelen talepler ve tespit ettiğimiz ihtiyaç doğrultusunda “Nano Teknolojik Su Bazlı Nano Gümüş Esaslı Antimikrobiyel Hijyen” (Kimetsan-Botafarma ARGE Ortaklığı ile icleann® (KİMDEZ)) ürününü geliştirdik.

KİMDEZ için gerekli tüm test ve sertifikasyon işlemleri tamamlanmıştır.

icleann® KORUYUCU – DEZENFEKTAN ÖZELLİKLERİ;

  • Anti-Mikrobik
  • Anti-Bakteriyal,
  • Anti-Virütük,
  • Anti-Allerjan,
  • Anti-Küf,
  • Anti-Mantar

Özelikleri ile hem Koruyucu - Dezenfektan özelliğine sahip tek antimikrobiyaldir.

icleann® (KİMDEZ) KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

  • Çevre Dostu,
  • Kalıcı,
  • Kendi kendine temizlik,
  • Kimyasal içermeyen,
  • Su bazlı,
  • Doğal mineral

Özelikleri ile tek seferde sahip branşında Dezenfektan – Koruyucu ‘dur.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ KİMYA BÖLÜM’ lün de yapılan Bağımsız Kros Test’ lerle etkinlik, süre, koruyuculuk dâhil olmak üzere tüm özellikleri ve yan etki oluşturmadığı, insan sağlığına hiçbir etkisinin olmadığı test edilerek onaylanmıştır. Bu özellik ve yeterlilikleri TSE (TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ) laboratuvarlarında da incelenmiş ve onaylanarak sertifikalandırılmıştır.

Tüm çalışmaları tamamlanmış olan icleann® KİMDEZ, onaylanmış özellikleri ile kendi branşında Tek Üründür


icleann® KİMDEZ FAYDALARI

icleann® KİMDEZ; uygulandığı ortamda 6 (ALTI) ay a kadar dezenfeksiyon ve koruma sağlamaktadır. Etkinlik süresi içerisinde uygulandığı kapalı ortamda atmosferik taşınma ile gerçekleşebilecek kontaminasyonları minimalize etmektedir. Bu sayede kapalı ortamlar ve toplu bulunan yerlerde meydana gelebilecek viral, bakteriyel, mikrobiyal, küf, mantar ve alerjen etkenlerin yaratabileceği hastalıkların en düşük seviyede olmasını sağlamaktadır. Uygulama sürecinden başlayarak etkinliği 3-6 ay arası bir süre için geçerlidir. Bu süre ortamdaki insan sirkülasyonu ve hava akımı ile orantılıdır.

icleann® KİMDEZ; uygulandığı ortamda 6 (ALTI) ay a kadar dezenfeksiyon ve koruma sağlamaktadır. Etkinlik süresi içerisinde uygulandığı kapalı ortamda atmosferik taşınma ile gerçekleşebilecek kontaminasyonları minimalize etmektedir. Bu sayede kapalı ortamlar ve toplu bulunan yerlerde meydana gelebilecek viral, bakteriyel, mikrobiyal, küf, mantar ve alerjen etkenlerin yaratabileceği hastalıkların en düşük seviyede olmasını sağlamaktadır. Uygulama sürecinden başlayarak etkinliği 3-6 ay arası bir süre için geçerlidir. Bu süre ortamdaki insan sirkülasyonu ve hava akımı ile orantılıdır.

KİMDEZ uygulama kolaylığı ile son derece kullanışlı bir dezenfektan-koruyucudur. Uygulama kendi tasarımımız olan ULV MAKİNALARI ile mikron bazında çok kısa sürelerde yapılmaktadır. Uygulama öncesi ortamdaki kirlenmiş yüzeylerin Luminometre ile ATP Analizi yapılarak ortamda bulunan kontaminasyon ajan miktarı saniyeler içerisinde tespit edilmektedir. ULV işlemi sonrasında ATP Testi tekrarlanarak ortamda gerekli düzeyin oluşup oluşmadığı tespit edilmektedir.

Yapılan tüm işlemler ve analiz raporları müşterilerimize d bir kopya rapor ile sunulmaktadır. Eğer talep edilir ise belli süreler içerisinde tekrarlanacak ATP Testi ile ikinci uygulama için gerekli sürenin gelip gelmediği tespit edilerek raporlanabilecektir.

Uygulama sonrası ortamda gerçekleştirilen koruyucu-dezenfektan işlemi için gerekli açıklayıcı ve bilgilendirici sertifikasyon işlemi, süreleri de belirtilerek, uygulama ortamında herkesin rahatlıkla görebileceği bir yere asılacaktır.


icleann® KİMDEZ UYGULAMA ŞEKLİ

Uygulama alanı ilk işlem olarak ATP Testi ile başlar. Uygulama öncesi ortamda bulunan patojen ajanların m³ olarak havada ve m² olarak uygulama ortamındaki yüzeylerde bulunduğu miktar tespit edilir. Yapılan tespitler ATP makinasından çıktısı alınır.

ULV makinalarının ortamda kurulumu gerçekleştirilir. ULV makinaları makine haznelerine KİMDEZ doldurulur ve makinalar çalıştırılır. Makinalar ilk önce ortama dezenfektan olan madde ile atmosfer ve ortam yüzeylerindeki var olan patojen ajanların yok edilmesi işlemini yapar. Bu işlem ortam büyüklüğüne bağlı olarak ( 50m² lik bir alan için ~10-15dk dır. Bu süre Alanda bulunan eşya yoğunluğuna bağlıdır.) yeter sürede yapılır.

Dezenfeksiyon işlemi sonrası ortamda aynı makinalar herhangi bir müdahale yapılmadan ikinci haznelerindeki icleann® KİMDEZ ile koruyucu işlem süresine girer. Bu süre yine ortamdaki eşya yoğunluğu ile orantılı olarak (50m² lik bir alan için ~ 10-15 dk. dır) tamamlanır.

icleann® KİMDEZ uygulamasının tamamlanması ile ki uygulamanın yapıldığı ortamda oluşan sis görünümlü partiküllerin tüm yüzeylere bağlanmasının tamamlanmasına kadar bekleme süresi ( ~50 m² lik bir alan için 20-25 dk) sonunda işlem tamamlanır.

İşlem sonunda ATP Testi ile ortamdaki patojen ajanların tekrar seviyesi ölçülür. Bu seviye tespit işleminden sonra ortamda bulunan ULV makinaları çıkarılır ve kullanıcılarına teslim edilir.

Tüm uygulamalarımız da yapılan işlemin başarı durumunu belgelendirmek amacı ile işlem öncesi ve işlem sonrası ATP Testi ile belgelendirme yapılır. ATP testi uluslararası geçerliliği olan ve kontaminasyon alanlarının risk değerlerini kontrol etmek için uygulanmaktadır. Test cihazları her 20 uygulamadan sonra kalibrasyon amaçlı olarak doğrulama testine tabi tutulur. ATP Test cihazlarında kullandığımız test aparatları tek kullanımlıktır. İkinci kullanım imkânı da mevcut değildir.

KİMDEZ BELGELER

  • TS-EN-KQ ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ
  • TS-EN-KQ ISO 9001:2008 IQ NET BELGESİ
  • TSE ISG-OHSAS TE 18001:2008 İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ
  • TSE ISG-OHSAS TE 18001:2008 IQ NET BELGESİ
  • TSE EN-ISO 14001:2004 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ
  • TSE EN-ISO 14001:2004 IQ NET BELGESİ
  • TSEK KALİTE UYGUNLUK BELGESİ (RÖNTGEN FİLMİ BANYO ÇÖZELTİLERİ)
  • TSEK KALİTE UYGUNLUK BELGESİ (AKRİLİK MODİFİYE POLİÜRETAN ESASLI SU BAZLI ENDÜSTRİYEL BOYA VE YÜZEY KORUYUCU)
  • TSEK CERTIFICATE OF CONFORMANCE TO CRITERIA (AKRİLİK MODIFIED POLYURETHANE WATER BASED INDUSTRIAL PAINTS AND SURFACE COATINGS)
  • RESPONSIBLE CARE/ÜÇLÜ SORUMLULUK
  • GHOST R SERTİFİKASI
  • M.S.B ÜRETİM İZİN BELGESİ
  • M.S.B. TESİS GÜVENLİK BELGESİ
  • NATO TESİS GÜVENLİK BELGESİ,
  • AB REACH MEVZUATINA UYUMLULUK SERTİFİKASI
  • BİOSİDAL ÜRÜNLERİ İMALAT VE SATIŞ YETKİSİ
  • İLAÇ ETKEN MADDELERİ (DROG) KOZMETİK ÜRETİM VE SATIŞ YETKİSİ
  • ISO 22716 İLAÇ ETKEN MADDELERİ(DROG) KOZMETİK ÜRETİM SATIŞ
  • ECZA DEPOSU AÇMA VE İŞLETME YETKİ BELGESİ
  • T.C. TARIM ORMAN BAKANLIĞI İŞLETME BELGESİ
DEZENFEKSİYON VE SANTİNASYON

Her ikiside temizlik amaçlı işlemler için türetilmiş iki kelimedir. Santinasyon temel olarak gıda zincirindeki temizlik amacı ile kullanılan kelimedir. Dezenfeksiyon ise gıda harici sistemlerdeki temizlik amacı ile kullanılan kelimedir. Burada kastedilen temizlik ise her türlü mikroorganizmanın (Bakteri, virüs, mantar, küf ve alerjenler) ortamdan bertaraf edilmesi anlamını taşır.

Halen dezenfeksiyon amaçlı olarak kullanılan çok çeşitli kimyasal malzemeler bulunmaktadır. Bilinen en eski dezenfektanlar ise sabun, kükürt ve doğal yolla elde edilen aromatik kimyasallardır.

Gelişen bilgi ve araştırma teknikleri ile beraber dezenfektan maddelere pek çok kimyasal karışım eklenmiştir. Bu arada bilimde mikrobiyolojide ilerlemiştir. İki çalışmanın sonuçlarının ortak kullanımı dezenfeksiyon teknolojisinde ilerleme sağlamış ve yeni bir bilim alanı haline gelmesini sağlamıştır.

Günümüzde Dezenfektanlarda Aranan Bazı Özellikler

  • Mikrobisid özellikte, yüksek sulandırmalarda çeşitli mikrobiyallere (Bakteri, virüs, mantar, küf ve alerjenler) etkili, nüfuz kabiliyeti fazla olmalı,
  • Suda kolay ve homogen erimeli, presipitasyon yapmamalı,
  • Dayanıklı olmalı ve etkisi uzun süre devam etmeli,
  • İnsan ve hayvanlar için toksik ve irritan olmamalı,
  • Yüzey gerilimini düşürücü, ozmotik basıncı artırıcı ve iyi ıslatıcı nitelikte olmalı,
  • Kısa süre içinde etkilemeli,
  • Harici maddelerle birleşmemeli ve inaktive olmamalı,
  • Normal ısıda ve değişik ısı derecelerinde etkili olmalı,
  • Yakıcı, fena, kokulu, renk verici veya renk giderici olmamalı,
  • Hoş kokulu, veya kokusuz ve koku giderici olmalı,
  • Ucuz olmalı ve kolay bulunmalı,
  • Dezenfekte edilen maddeleri bozmamalı, leke bırakmamalı, korozif olmamalı
  • Uygulanması kolay olmalıdır.

Bu özelliklerin hepsinin bir dezenfektanda bulunabilmesi genellikle olanaksız olduğu gibi, koşullara ve mikroorganizmaların türüne göre de etkileri değişir. Bazıları da organik maddeler tarafından inaktive edilirler. Kapalı bir yerin dezenfeksiyonunda, belli aralıkla, iki ayrı etkili dezenfektandan yararlanılabilir. Böylece iyi bir dezenfeksiyon sağlanmış olur.

Dezenfektanların Etki Tarzları Ve Dezenfektan Türleri

  • Bakteri membranlarının fonksiyonunu bozanlar
  • Proteinleri denatüre edenler,
  • Enzim aktivitesini bozanlar,
  • Nükleer sistemi bozanlar.

Temizlik ürünleri daha çok kirlerin ortamdan uzaklaştırılması ve temizlik amacıyla kullanılırken, dezenfektanlar kişilerin genel ve özel hijyeni, araç-gereç hijyeni ve çalışan personel hijyeninin sağlanması amaçlarıyla mikroorganizmaların ortamdan uzaklaştırılması için kullanılmaktadır. Kullanılacak temizlik ürünleri ve dezenfektan seçiminde temizlik ve dezenfeksiyon sağlama etkinliğinin yanı sıra sağlık üzerine olabilecek olumsuz etkileri de dikkate alınmalıdır.

Dezenfektanların Etki Mekanizmaları, Kullanım Alanları Kimyasal ve Sağlık Etkileri

1- Yoğunluk: Kimyasal maddeler yoğun eriyikler halinde iken mikrobisid, sulu veya düşük konsantrasyonlarda da mikrobistatik etkiye sahiptirler. Ancak, yoğun eriyikler, ekonomik olmadığı gibi, hem vücuda ve hem de eşya üzerine zararlı etkide bulunurlar. Yoğunluğun artması ile mikrobisidal etki arasındaki bu bağlantı devamlı değildir. Belli bir konsantrasyondan sonra, artık tesirin değişmediği görülür. Örn. dezekfektanın başlangıçtaki yoğunluğu %1 iken, bu %2‘ye çıkarılırsa etkisinin de, bir misli artacağı anlamına gelmez veya etki bir misli artmayabilir (belki, bir miktar artabilir). İkinci kez yoğunluk bir kat daha (%4) artırılırsa, öldürme oranında eskiye oranla büyük bir artış görülmez. Bu durum, konsantrasyonun artmasıyla, öldürme oranının sabit kaldığı bir düzeye kadar devam eder. Bundan sonra yoğunluk artsa da, öldürme oranı değişmez. Bu nedenle de, dezenfektanların en iyi etki sağladığı bir optimal yoğunlukları vardır. Bu optimal yoğunluk fenol için %2-5‘dir.

2- Kimyasal yapısı: Dezenfektanlar kimyasal yapılarına göre organik ve inorganik olmak üzere 2 kısma ayrılırlar. Organiklerin etkisi yapılarındaki karbon ve hidrojen sayıları ile orantılı olarak artar. İnorganiklerin tesiri ise bunların suda iyonize olma kabiliyeti ile ilişkilidir. Fazla iyonize olabilen asitler (HC, H2SO4, vs.) veya alkaliler (NaOH, KOH, vs.), etki bakımından, daha az iyonize olanlardan, daha fazla etkiye sahiptirler.

Mikroplara Ait Nedenler

1- Mikroorganizmaların karakteri: Dezenfektanların etkili olabilmesinde mikropların karakterlerinin önemi fazladır. Vejetatif formlar, genellikle, kapsüllü olanlardan ve sporlardan çok daha duyarlıdırlar. Etrafında balmumu tabakası olan Mikroorganizmalar dezenfektanlara, diğer etkenlerden, daha fazla direnç gösterirler. Mantarlar ve mantar sporları da dezenfektanlara karşı genellikle az duyarlıdırlar.

2- Mikroorganizmaların yaşı: Üreme ve yayılma döneminde olan mikroplar, durma ve ölme periyodundan, daha hassastırlar ve kısa bir süre içinde dezenfektanlar tarafından ortadan kolaylıkla kaldırılabilirler. Tek bir mikroorganizmadan oluşmuş kültürdeki bütün mikropların dirençleri birbirinin aynı olmayıp aralarında farklar vardır. Bazılarının az, diğerlerinin ise çok dirençli olmasına karşın popülasyonun büyük çoğunluğu ortalama bir duyarlığa sahiptir ve bu değerler, birbirine yakındır. Ekstrem limitlere sahip (çok az ve çok fazla duyarlı) bakterilerin sayısı ise genellikle azdır. Bu durum normal bir dağılım karakteri gösterir. Böyle bir popülasyonda, çok duyarlı olanlardan, az duyarlı olanlara doğru ölme süresinde bir uzama görülür. En duyarlılar ilk önce ve daha az duyarlılar da, direnç sırasına göre, daha sonra ölürler.

3- Mikroorganizmaların sayısı: Dezenfekte edilecek ortamda ne kadar fazla ve aynı zamanda çeşitli tür ve karakterde mikrop bulunursa, bunları öldürmek için geçen süre de o oranda fazladır. Çok kontamine yerler, malzeme, eşya, v.s. için süre normalinden daha fazla olmalıdır.

4- Mutantlar: Dezenfektanlar uygun seçilmez, yoğunluğu iyi ayarlanmaz ve yeterli süre boyunca kullanılmazlarsa hem etkisi istenilen derecede olmaz ve hem de o dezenfektana karşı dirençli yeni jenerasyonlar meydana gelebilir. Bu oluşan nesiller, artık o dezenfektandan etkilenmezler. Böyle durumları göz önüne alarak dezenfektanların seçimini iyi yapmalı, prospektüse uygun olarak kullanmalı ve icap ederse başka bir etkili dezenfektandan da yararlanmalıdır.

Diğer Nedenler

1- Süre: Bir dezenfektanın kimyasal yönden etkili olabilmesi için, yeterli bir süre mikroplarla temas etmesi gereklidir. Bu zaman dilimi, dezenfektanın kimyasal karakterine ve kullanılan yere göre değişebileceği gibi, mikroorganizmanın özelliğine (kapsül, spor, mikrop türü, Gram pozitif, Gram negatif mikroplar, v.s.) ve kökenine de (bakteri, virus, mantar) bağlıdır. Etki süresi kısa olursa, mikrobisid etkiden ziyade, mikrobistatik tesir elde edilir ve mutantlar oluşabilir.

2- Sıcaklık: Eritken olarak veya sulandırmak için kullanılan sıvının ılık veya sıcak olması, dezenfektanların etkileri üzerine olumlu yönde tesir eder. Isı, yüzey gerilimini azaltır, viskoziteyi düşürür, buna karşın iyonizasyonu arttırır. Sıcaklık düştükçe iyonizasyon ve etki azalır, buna karşılık öldürme süresi uzar. Isı, ayrıca, kimyasal ve fiziksel reaksiyonların hızını da arttırır. Bu nedenle sıcaklık ile süre birbirine ters orantılıdır (ısı arttıkça öldürme süresi kısalır). Örn. fenolün 10 °C‘ de ve %1.45 konsantrasyonu ile 20 °C‘ de %1.15 yoğunluğunun etkisi, 30 dakika içinde aynıdır.

3- Ortamın pH‘sı: Ortamın asitlik veya alkalilik derecesi, optimal pH limitlerinden ne kadar fazla ayrılırsa, mikropların dirençleri üzerine olumsuz yönde etkiler ve ölme sürelerini kısaltır. Hidrojen iyon konsantrasyonu aynı zamanda dezenfektanların iyonizasyonuna da etki eder. Her dezenfektanın, en fazla iyonize olabildiği minimal ve maksimal pH limitleri vardır.

4- Dış maddeler: Dezenfeksiyonun başarılı olabilmesi için, mikropların, kimyasal maddelerle direk temasa gelmesi çok önemlidir. Etrafı organik (kan, serum, vücut sıvıları, idrar, dokular, mukoid salgı, v.s) ve diğer maddelerle (toz, toprak, yaprak, v.s.) sarılı olan mikropların ölmesi mümkün değildir. Böyle örtücü role sahip dış maddeler, aynı zamanda, dezenfektanları inaktive edebileceği gibi, etkisiz olan veya başka tesire sahip bileşikler haline de getirebilirler. Bu nedenle, bir yeri veya bir eşyayı dezenfekte etmeden önce kaba temizliği yapılır ve bundan sonra uygun olduğu saptanan dezenfektanla uygulamaya geçilir.

5- Ozmotik basınç: Ozmotik basıncın mikroplar üzerine etkisi fazladır. Dezenfektanlar, içinde eridikleri veya sulandırıldıkları sıvının ozmotik basıncını arttırırlar. Bu durum, hücre duvarlarının yarı geçirgenlik özelliğini bozar ve bakterilerin ölümüne neden olur.

6- Yüzey gerilimi: Dezenfektanların diğer bir özelliği de, ortamın yüzey gerilimini düşürerek hücre duvarının semipermeabilitesini bozmasıdır. Yüzey geriliminin düşmesi ile dezenfektan, bakteri yüzeyi ile direk ve sıkı temasa gelir ve dezenfektanın ıslatma ve yayılma kabiliyeti de artar. Bu durum ortamdaki kimyasal maddelerin bakteri yüzeyinde toplanmasına ve beslenmenin bozulmasına neden olur. Bazı hallerde kombine dezenfektanın kullanılması, ozmotik basıncı yükseltmek ve yüzey gerilimini düşürmek için gerekli olabilir.

7- Oligodinamik etki: Bazı kimyasal maddelerin yoğun konsantrasyonları toksik olmasına karşın, düşük yoğunluktaki eriyikleri ise, aksine üremeyi teşvik edici bir etkiye sahip olunabilir. Bakır (Cu), altın (Au) ve gümüş (Ag) böyle tesire sahiptirler. Bu maddeler, mikrop ekilen bir katı besi üzerine konursa, metal iyonlarının yayılması nedeniyle etraflarında dar veya geniş bir inhibisyon alanı meydana gelir. Bunun genişliği, madde içindeki esas metalin yoğunluğuna bağlıdır. Ancak, yayılan metalin oranı az ise, inhibisyon alanı yerine, normalden çok daha fazla bir üreme halkası görülebilir.

8- Kimyasal antagonism: Bazı kimyasal maddelerin etkisi diğer, substanslar tarafından inaktive edilebilir ,değiştirilebilir veya etkisi olmayan başka şekle dönüştürülebilir. Örn. dilue HgCl2 ün etkisi, ortamda glutation veya sistein bulunursa veya katılırsa, giderilir. Bu maddeler HgCl2 ile birleşerek, bakteri enzimlerindeki (---SH) gruplarının serbest ve aktif kalmasını sağlarlar. Çünkü, HgCl2 , sülfidril gruplarına karşı özel bir affinitesi vardır.

9- Mikroorganizmaların direk temas: Dezenfektanların etkili olabilmesi ve infeksiyon etkenlerinin yok edilebilmesi için, Mikroorganizmaların direk teması önemlidir. Bu husus, mutlaka yerine getirilmesi gereken ilk ve önemli noktalardan biridir. Bu amaçla, dezenfeksiyondan önce iyi bir temizlik yapılmalıdır.

10- Uygulama tekniği: Dezenfektanların kullanılmasında bazı tekniklerden yararlanılır. Bunlardan birinin seçimi (tütsü, püskürtme, yıkama, daldırma silme, v.s.) tatbik edilecek yere ve dezenfektana göre değişir. Bu yöntemler dezenfektanların prospektüslerinde bildirilmiştir.

Mikroorganizmaları Etkileme derecelerine göre dezenfektanlar

1. Yüksek Düzey Dezenfeksiyon: Sporisit özelliği olan kimyasallarla sterilizasyon için gerekenden (3 saat ve üzeri) daha kısa sürede (10-20 dakika) uygulanan dezenfeksiyon şeklidir. Çok dirençli bir kısım bakteri sporları dışında tüm mikroorganizmalar inaktive olur.

2. Orta Düzey Dezenfeksiyon: Bakteri sporlarına etki göstermeyen, fakat mikobakteri, zarfsız virüs ve diğer mikroorganizmalara etkili olan dezenfeksiyon seviyesidir.

3. Düşük Seviye Dezenfeksiyon: Bakteri sporu, mikobakteri ve zarfsız virüslere etkisiz olan ancak bir kısım vejetatif mikroorganizmaları etkileyebilen dezenfeksiyon seviyesidir.

  • Ankara Büyük Doğumevi (Dr. Zekai Tahir Burak)
  • Deniz Kuvvetleri Gölcük Askeri Hastanesi
  • Gulhane Tip Akademisi Hastaneleri
  • Çorum Osmancık Devlet Hastanesi
  • Keçiören Özel Hastanesi
  • Acıbadem Özel Hastaneleri
  • Manavgat Devlet Hastanesi
  • lstanbul Memorial Hastanesi
  • Atatürk Hastanesi
  • 0sman Gazi Üniversitesi Hastaneleri
  • Kumluca Devlet Hastanesi
  • Muş Kadın Doğum Hastanesi
  • Şanlıurfa Siverek Devlet Hastanesi
  • Ankara Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi
  • Van Devlet Hastanesi
  • Mobil Hastaneler GANA
  • Isparta Devlet Hastanesi
  • Hava Kuvvetleri Karargâh Er ve Erbaş Koğuşları